Népszerű bejegyzések

Pillanatkép

Pillanatkép

Rendszeres olvasók

Videóim

Nekem a Balaton a mindenem!

Nekem a Balaton a mindenem!

2013. október 1., kedd

Mi az ASMR?

Vannak időszakaim, amikor rémálmok gyötörnek, keveset tudok aludni. Ez kihat mindennapjaimra, gondolkozásomra, emberi kapcsolataimra. Youtube-n kerestem valamiféle nyugtató, meditációs zenét, ami segítene a békés alvásban. Így akadtam rá az ASMR videókra. 
"Az ASMR (Autonomous Sensory Meridian Response) egy olyan neurológiai jelenség, melynek a kutatása még kezdetleges stádiumban van. Ebből kifolyólag feltételezéseink sem lehetnek arról, hogy hány embert érint. 
A külföldi beszámolók általában a koponya hátsó részén egyfajta zsibbadó, bizsergő, simogató érzésként írják le az ASMR-t. Ez a test többi részére (vállak, hát, gerinc, sőt akár a test egészére) is kiterjedhet. Sokan egyfajta 'agyi orgazmus'-hoz hasonlítják az élményt, de ugyanakkor hangsúlyoznunk kell, hogy alapesetben nincsenek szexuális vonzatai az ASMR-nek. Az érzés általában a tarkó illetve a koponya hátsó részéről indul.
Különlegessége, hogy tényleges fizikai behatás nélkül is bekövetkezhet: pusztán bizonyos hangok vagy látványok eredményeképp." (www.facebook.com/pages/Magyar-ASMR-Közösség) 


Tetszik, ez a megfogalmazás, hogy agyi orgazmus. Suttogás, vagy bizonyos hangok olyan érzést keltenek, mint amikor egy jó alapos relaxációs masszázst kapunk. Csak ezt az ingeráradatot az agyunkkal érzékeljük, és ez az egész testünkből kellemes bizsergést vált ki, mint amikor a fodrász masszírozza be a sampont hajunkba. 
Elsőre nagyon furcsának hathat. A legtöbb videó szinte interaktívnak mondható. Az ASMR mesterek vagy hangközvetítők egészen közelről veszik fel magukat, mintha csak velünk szemben ülnének és minket masszíroznának stb. Valakire nem hat. Pontosan Én sem tudom még, mi ez az egész. Lehet egy új őrűlt hóbort, mindenesetre nagyon jó! Én is elgondolkoztam rajta, hogy csinálni kellene ilyen videókat. Amik elkényeztetik fülünket, agyunkat, minden porcikánkat.
 Az Én egyik kedvenc ASMR videóm