Népszerű bejegyzések

Pillanatkép

Pillanatkép

Rendszeres olvasók

Videóim

Nekem a Balaton a mindenem!

Nekem a Balaton a mindenem!

2010. augusztus 19., csütörtök

Körforgás

Vannak emberek, akik fölött eljár az idő, még sem változnak. Van aki mindig is gonosz volt veled, és már nem is várnál el mást. Kérdés az, hogy meglehet e változtatni a gonosz embereket?
Az elmélet az mondja: meg persze, semmi sem lehetetlen. Ahogy sokan a kómából is felébrednek, egy gonosz embert is fel lehet ébreszteni.
Először szembe kell állítani tetteivel. Rá kell ébreszteni, hogyha nem változtat, sokat veszíthet.
A gyakorlatban pedig egész más a helyzet. Hogy mondod meg akárkinek is (aki közel áll hozzád), hogy teljes szívedből gyűlölöd amiért annyit bántott, és reméled, hogy az élet majd megbünteti mindenért. Viszont, ha nem teszel semmit, akkor tovább fog bántani. Hiába nincs már hatalma feletted, érzelmileg nem zavar már, attól még egy tüske marad a tenyeredben. És ez a tüske sok rossz emléket fog idézni, ha az illető már el is hunyt.
Bosszúnak nevezhetnénk azt, hogy valaki megvárja, amíg a lelki korbácsolója gyenge pillanatába esik, és akkor támad rá, amikor a legtehetetlenebb. Megoldás lenne az efféle kegyetlenség, mintha csak valaki rátaposna egy picike bogárra ami a hátára van fordulva és hiába kapálózik nem tud visszafordulni?
De hisz ő is ezt tette velem. Akkor bántott, amikor a legsebezhetőbb voltam. Jogomban áll ugyanezt megtenni vele? Az eszem azt mondja: természetesen nem. Mert akkor az ő szintjére süllyednél. De a szívem, úgy kacagna, ha látná ugyanúgy szenvedni saját mocskában.
Én is gonosz ember vagyok, amiért azt szeretném, hogy ne bántson többé?
És ha az is lennék, miért érdekelne?
Akkor lenne a legnagyobb hatalmam fölötte, ha megbocsájtanék neki. Erre ugyanúgy képtelen vagyok, mint ő arra hogy megváltozzon.
Ki vagy mi fogja megszakítani ezt a körforgást?